Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

HTML a XHTML

HTML a XHTML - Obálka

Vážení čtenáři, vítejte na stránkách věnovaných knize HTML a XHTML - začínáme programovat. Knihu vydalo v roce 2003 nakladatelství Grada.

Obsah knihy

Úvod
1. Dříve než začneme
2. První webová stránka
3. Formátování textu v dokumentech HTML
4. Hypertextové odkazy
5. Seznamy v dokumentech HTML
6. Bez obrázků to nepůjde
7. Obrázkové mapy
8. Tabulky
9. Rámy
10. Formuláře v HTML
11. Kaskádové styly
12. DHTML v akci
13. Přecházíme na XHTML
14. XHTML 2
Příloha A: Referenční příručka HTML
Příloha B: Referenční příručka CSS
Příloha C: webový server a příklady z 10. kapitoly
Literatura
Rejstřík

Anotace

Kniha se věnuje popisu jazyků HTML a XHTML, které jsou základním prostředkem k tvorbě webových stránek. Po jejím přečtení budou čtenáři schopni vytvářet vlastní stránky, které využívají všech možností jazyka HTML 4.02 včetně některých jeho rozšíření.

Celá kniha je rozdělena na tři logické části. V té první jsou velmi jednoduše a názorně probrány všechny základní aspekty HTML. Čtenář se zde dozví něco o tom, co se vlastně skrývá pod tajemnou značkou HTML a jaký je význam HTML při používání internetu. Dále je zde popsáno, co všechno bude čtenář potřebovat k vytváření webových stránek. Po tomto nezbytném úvodu následuje seznámení s vlastní tvorbou HTML dokumentů. Vše je pochopitelně vysvětlováno postupně od jednodušších věcí ke složitějším.

Výklad začíná prostým zobrazováním textu a pokračuje přes tvorbu odstavců a nadpisů až k formátování dokumentu a nastavování barev. V jednotlivých kapitolách se čtenáři naučí používat seznamy, obrázky, vkládat na stránky citace, hypertextové odkazy a tabulky. Nechybí ani kapitola věnovaná zobrazování několika dokumentů současně pomocí rámů. Zde také končí první část knihy.

V druhé části přijdou na řadu pokročilejší témata. Čtenáři se naučí používat kaskádové styly první a druhé úrovně, vytvářet formuláře a programovat jednoduché CGI skripty pracující na serveru. Další kapitola je zasvěcena problematice DHTML. Na několika praktických příkladech je zde ukázáno, jak oživit HTML stránky pomocí skriptů napsaných v jazyce JavaScript. V téže kapitole je také popsán objektový model dokumentu. Poslední kapitola ve druhé části knihy se zaměřuje na jazyk XHTML, který je rozšířením klasického HTML. Jsou zde popsány společné rysy, ale hlavní náplní kapitoly je zdůraznění rozdílů mezi oběma jazyky a popis rozšíření, která mohou být v XHTML užitečná. Třetí část knihy je již doplňková a obsahuje kapitolu věnovanou metodám vývoje, údržby a kontroly dokumentů napsaných v HTML a XHTML.

V závěru knihy čtenáři naleznou přílohy, které jim poslouží jako referenční příručka všech znalostí, jež při studiu knihy získali. Na rozdíl od obvyklých rejstříků nejsou hesla v této části řazena abecedně, ale podle kategorií, do kterých příslušné heslo patří. Kromě stručného popisu je u každého hesla uvedeno i číslo stránky, na níž je možné najít podrobnější informace.

Kniha je sice určena naprostým začátečníkům, kteří se chtějí naučit základům vytváření webových stránek a neví, jak začít, ale bude užitečná i pokročilejším tvůrcům webových stránek, kteří si rychle potřebují osvěžit paměť a připomenout si, jak se konkrétní rys jazyka HTML a XHTML používá. Od čtenářů knihy se nepředpokládá žádná předběžná znalost programování ani jazyka HTML nebo XHTML.

Jediné, co čtenář musí umět, dříve než začne číst první kapitolu, je pracovat s libovolným operačním systémem, který umožňuje práci s internetem. Pro domácí použití jsou tímto systémem většinou Windows 98/ME, případně Windows XP Home Edition. Ovšem ani ostatní systémy nejsou vyloučené. Dále je vhodné, aby čtenář ovládal obsluhu některého z internetových prohlížečů. O tom, který je nejvhodnější, je pojednáno hned v první kapitole.

Celý výklad je provázen řadou názorných příkladů, na nichž si každý může prakticky vyzkoušet, jak vše funguje. Kromě toho, že jsou v knize uvedeny jejich kompletní zdrojové kódy, je možné tyto příklady získat již hotové stažením z autorovy webové stránky na adrese http://www.slavojpisek.cz či ze serveru www.grada.cz.


Doprovodné příklady

Na této stránce je možné zdarma získat příklady, které se v knize používají. Všechny příklady jsou plně funkční a můžete si je vyzkoušet. Příklady jsou navíc doplněny o projekt programu PSPad, v němž můžete příklady snadno a přehledně otevírat, prohlížet i editovat.

SouborPopis
htmlxhtml.zip (210 kb) Příklady ke knize + projekt programu PSPad.
cgiscripty.zip (285 kb) CGI scripty potřebné k některým příkladům z desáté kapitoly.


Podpůrné programy

Editor PSPad

K vytváření příkladů uvedených v knize budete potřebovat nějaký program, v němž budete moci stránky editovat. Pochopitelně, že při troše dobré vůle vystačíte i s obyčejným Poznámkovým blokem, ale pokud jste, stejně jako třeba já, rozmazleni různými pokročilejšími funkcemi, budete se muset porozhlédnoout po nějakém dokonalejším nástroji. Jestliže o žádném nevíte, můžete použít editor PSPad.

Tento sympatický program umožňuje editovat zdrojové kódy snad všech nejpoužívanějších programovacích jazyků, včetně HTML a XHTML dokumentů. Navíc nabízí celou řadu užitečných funkcí jako automatické doplňování značek apod. Velmi sympatická je i cena, neboť program PSPad je k dispozici zcela zdarma. A proto není divu, že byl použit i pro vytvoření příkladů k této knize.

Ohlasy čtenářů

 

 

Vyhledej