Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

HTML snadno a rychle

HTML - Obálka

Vážení čtenáři, vítejte na stránkách věnovaných knize HTML - Tvorba jednoduchých www stránek, která vyšla v nakladatelství Grada v roce 2001.

Anotace

Kniha se věnuje popisu jazyka HTML, který je základním prostředkem k vytváření www stránek pro internet. Po jejím přečtení budou čtenáři schopni vytvářet vlastní stránky, jež si co do kvality nijak nezadají s těmi, které se dají najít během toulek internetem.

Velmi jednoduše a názorně jsou zde probrány všechny základní aspekty HTML. V prvních kapitolách se čtenář dozví něco o tom, co se vlastně skrývá pod tajemnou značkou HTML a jaký je její význam při používání Internetu. Dále je zde popsáno, co všechno bude čtenář potřebovat k vytváření www stránek. Po tomto nezbytném úvodu již následuje seznámení s vlastní tvorbou HTML dokumentů.

Pochopitelně, že vše je vysvětlováno postupně od zobrazování textu, přes tvorbu odstavců a nadpisů, až k formátování dokumentu a nastavování barev.

V jednotlivých kapitolách je možné se naučit používat seznamy, obrázky, vkládat na stránky citace, hypertextové odkazy a tabulky.

Po těchto základech přijdou na řadu i některá pokročilejší témata. Čtenáři se naučí používat kaskádové styly, pomocí rámů budou umět zobrazit několik dokumentů současně apod.

V poslední kapitole je popsáno, jak umístit stránku na internet a jak o ní dát vědět celému světu.

Kniha je určena naprostým začátečníkům, kteří se chtějí naučit základům vytváření www stránek, a nevědí jak začít. O tom, že knihu může používat naprosto každý, nejlépe svědčí i to, že se nepředpokládá žádná předběžná znalost programování ani jazyka HTML.

Jediné, co čtenář musí umět, dříve než začne číst první kapitolu, je pracovat s libovolným operačním systémem, který umožňuje práci s internetem. Pro domácí použití jsou tímto systémem typicky Windows 9x případně Windows 2000 nebo Windows XP. Ovšem ani ostatní systémy nejsou vyloučené.

Dále je vhodné, aby čtenář ovládal obsluhu některého z internetových prohlížečů. O tom, který je nejvhodnější, je pojednáno hned v první kapitole.

Celý výklad je provázen řadou názorných příkladů, na kterých si každý může prakticky vyzkoušet, jak vše funguje. Kromě toho, že jsou v knize uvedeny kompletní zdrojové kódy těchto příkladů, je možné získat je již hotové stažením z autorovy webové stránky.


Doprovodné příklady

Celá kniha je provázena množstvím příkladů, na kterých si čtenáři mohou sami vyzkoušet probírané téma. Aby ale nebylo nutné všechny příklady z knihy přepisovat ručně, umístil jsem je na tuto stránku, odkud si je také můžete stáhnout. Příklady jsou uloženy ve formátu zip a najdete je ve složkách, které svými názvy odpovídají jednotlivým kapitolám. Velikost souboru s příklady je asi 180 KB.


Podpůrné programy

K tvorbě HTML stránek není potřeba žádné zvláštní vybavení, ale přesto je vhodné mít pro usnadnění práce k dispozici některé nástroje. Na internetu je k nalezení velké množství takových programů, ale pro ty, komu se nechce hledat, jsem vybral jeden velmi povedený:

  • Editor PSPad - je velmi zdařilý textový editor určený pro programátory. K jeho největším přednostem patří podpora barevného zvýraznění zdrojového kódu podle syntaxe vybraného jazyka. Podporovány jsou nejrozšířenější programovací jazyky jako C++, Pascal, Java, SQL a pochopitelně HTML s podporou JavaScriptů. Další příjemnou vlastností je integrovaný jednoduchý prohlížeč www stránek, s jehož pomocí si můžete ihned otestovat výsledný kód.

Ohlasy čtenářů

 

Vyhledej