Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
html_v4_th

Vážení čtenáři, vítejte na stránkách věnovaných knize HTML - začínáme programovat, 4 aktualizované vydání. Knihu vydalo v roce 2014 nakladatelství Grada.

Obsah knihy

Úvod
1.    Dříve než začneme
2.    První webová stránka
3.    Formátování textu
4.    Hypertextové odkazy
5.    Seznamy
6.    Bez obrázků to nepůjde
7.    Obrázkové mapy
8.    Tabulky
9.    Rámy
10.  Formuláře
11.  Kaskádové styly
Příloha A – Instalace webového serveru

Anotace

Kniha se věnuje jazyku HTML, který je základním prostředkem k vytváření WWW stránek pro internet. Po jejím přečtení budou čtenáři schopni vytvářet vlastní jednoduché webové stránky, kvalitou srovnatelné s těmi, jež se dají najít během toulek internetem.

Velmi jednoduše a názorně jsou zde probrány všechny základní aspekty HTML. V první kapitolách se čtenář dozví něco o tom, co se vlastně skrývá pod tajemnou značkou HTML a jaký je jeho význam při používání Internetu. Dále je zde popsáno, co všechno bude čtenář potřebovat k vytváření WWW stránek. Po tomto nezbytném úvodu již následuje seznámení s vlastní tvorbou HTML dokumentů.

Vše je vysvětlováno postupně od zobrazování textu, přes tvorbu odstavců a nadpisů, až k formátování dokumentu a nastavování barev.

V jednotlivých kapitolách je se možné naučit používat seznamy, obrázky, vkládat na stránky citace, hypertextové odkazy a tabulky.

Po těchto základech přijdou na řadu i některá pokročilejší témata. Čtenáři se naučí používat kaskádové styly, pomocí rámů budou umět zobrazit několik dokumentů současně.

Kniha je určena naprostým začátečníkům, kteří se chtějí naučit základům vytváření WWW stránek, a neví jak začít. O tom, že knihu může používat naprosto každý, nejlépe svědčí i to, že se nepředpokládá žádná předběžná znalost programování ani jazyka HTML.

Jediné, co čtenář musí umět, dříve než začne číst první kapitolu, je pracovat s nějakým textovým editorem a s libovolným internetovým prohlížečem.

Kniha obsahuje mnoho názorných příkladů, na nichž si každý čtenář může prakticky vyzkoušet vše, co se právě naučil. Kromě toho, že jsou v knize uvedeny v kompletní podobě, je možné tyto příklady získat již hotové stažením z autorova webu nebo z webu nakladatelství Grada.


Doprovodné příklady

Na této stránce je možné zdarma získat příklady, které se v knize používají. Všechny příklady jsou plně funkční a můžete si je vyzkoušet. Příklady jsou navíc doplněny o projekt programu PSPad, v němž můžete příklady snadno a přehledně otevírat, prohlížet i editovat.

SouborPopis
html_ppzu.zip (458 kb) Příklady ke knize + projekt programu PSPad.

Podpůrné programy

Editor PSPad

K vytváření příkladů uvedených v knize budete potřebovat nějaký program, v němž budete moci stránky editovat. Pochopitelně, že při troše dobré vůle vystačíte i s obyčejným Poznámkovým blokem, ale pokud jste, stejně jako třeba já, rozmazleni různými pokročilejšími funkcemi, budete se muset porozhlédnoout po nějakém dokonalejším nástroji. Jestliže o žádném nevíte, můžete použít editor PSPad.

Tento sympatický program umožňuje editovat zdrojové kódy snad všech nejpoužívanějších programovacích jazyků, včetně HTML a XHTML dokumentů. Navíc nabízí celou řadu užitečných funkcí jako automatické doplňování značek apod. Velmi sympatická je i cena, neboť program PSPad je k dispozici zcela zdarma. A proto není divu, že byl použit i pro vytvoření příkladů k této knize.

Ohlasy čtenářů

 

 

Vyhledej